otrdiena, 2017. gada 24. janvāris

Ja gribi būt eleganta


Ja tev pašai nav ļoti izkopta gaume un tomēr pietiek vīrišķības lai to atzītu, pavēro pēc vecuma un figūras sev līdzīgas sievietes par kurām runā, ka viņas ir elegantas, un centies viņas atdarināt.

Nākamais princips – vienkāršība. Eleganto sieviešu tērpi lielākoties ir vienkārši, viņas nepārspīlē, lietojot rotas, lentes, sprādzes un saitītes. Piegriezums ir vienkāršs, bet modelis ir rūpīgi izstrādāts. Vienkāršs modelis atvieglo tārpa uzturēšanu kārtībā to vieglāk mazgāt un gludināt.

Bet pats svarīgākais princips – tīrība un akurātība. Ja kāds vīrietis varbūt arī var atļauties staigāt ar slikti izgludinātu apkaklīti vai iztrūkušu pogu (kaut gan to attaisnot grūti, jo ikvienam jau bērnībā būtu jāpārvalda vienkāršā pogu piešūšanas māksla), tad sieviete, kuras svārki ir slikti gludināti vai kurai ir traips iz blūzes, nedrīkst ļaudīs rādīties. Tas ir nepiedodami.

Interesanti, ka vairums vīriešu modes jautājumos neorientējas. Viņu vērtējums parasti ir "slikti" vai "labi". Bet ievēro – vīrietis, kas pievērš tev uzmanību, pamanīs gan blūzes podziņas, gan noirušu valdziņu vai traipotus svārkus.

Ja tavs apģērbs būs izgludināts, iztīrīts un labi piegulēs augumam, visiem būs iespaids, ka tu ģērbies labi.

Tāpēc sievietēm, kurām nepatīk kopt savu apģērbu, jācenšas šūt tērpus no neuzbāzīga un ne pārāk gaiša auduma. Viņām arī jāatceras, ka mājās jāpārģērbjas mājas tērpā, bet, kad nodarbojas ar saimniecību, nedrīkst aizmirst glītu katūna vai satīna priekšautiņu. Ikviena pat visskaistākā kleita zaudē savu skaistumu, ja tā nav gludināta un tīra.

Centies ģērbties atbilstoši vietai un laikam. Ņem stundu un gadalaiku, kā arī vietu, kurp dodies, – darbs, mājas vai ārpus mājas, pastaigā, uz teātri, ciemos vai viesībās, uz pludmali vai sporta sacensībām utt.

Pat ja sievietes ienākumi nav lieli, viņas skapī tomēr jābūt vis maz vienai vilnas, zīda un katūna kleitai, kostīmam vai kostīmjakai, putekļmētelim, ziemas mētelim, vairākiem džemperiem, blūzītēm, garajām biksēm.

Neuzskatu to par sievieti, kas var spīguļojošā vakarkleitā aiziet uz pludmali (kaut arī dažas no tām neapsedz ķermeni vairāk kā pludmales tērps), sporta biksēs – uz koncertu vai doties uz mežu augstpapēžu kurpēs, vai pastaigāties mežģīņu blūzē un šortos (turklāt ar spīdīgiem auskariem ausīs). Sliktu paraugu apkārt ir tik daudz!

Neaizmirsti arī par vīru! Centies, lai arī viņš ģērbtos atbilstoši vietai un laikam: iesaki, kāda kaklasaite piestāvēs viņa pelēkajam vai zilganajam uzvalkam, atgādini, ka uz teātri jāiet nevis svīterī (pat ja tas ir vismodernākais), bet gan uzvalkā. To pasaki tā, lai nebūtu aizvainojoši, lai nesabojātu garastāvokli ne sev, ne viņam.

Mode. Tā jāņem kā orientieris, nevis kā elks. Pārlieka cenšanās alki sekot pašai pēdējai modei neved pie laba gala, bieži sieviete riskē kļūt smieklīga. Pats svarīgākais ir valkāt tērpu, kas tev piestāv, un te kritērijs nevar būt acumirklīga modes kaprīze. (Pat ja visas staigātu minisvārciņos un svārkos ar šķēlumiem sānos vai mugurpusē, tev no tādiem jāatsakās uz visiem laikiem, it īpaši, ja tu tuvojies četrdesmit gadiem, ja tavas kājas nav slaidas un figūra ir sākusi atgādināt kontrabasu.) Kāpēc tieši tuvojoties četrdesmit gadiem? Tāpēc, ka uz jaunāka vecuma nepiemēroti ģērbtām sievietēm skatās ar iecietīgu vai līdzjūtīgu smaidu, bet pret nobriedušām sievietēm attieksme ir cita. Valkājot nepiemērotu tērpu, sieviete akcentē ne vien savas fiziskās īpašības, bet rada arī izkropļotu priekšstatu par savu garīgo pasauli. Un arī par savu tautu, tās gaumi un kultūru! Un katrā ziņā tas met ēnu uz visu sieviešu pašcieņu un pievilcību vispār!

Atceries, ka modi veido mākslinieki un konkurējošās firmas, kuru atalgojums atkarīgs no viņu spējas radīt aizvien jaunus pārsteigumus. Ja tu šajā sacensībā gribēsi piedalīties, nez vai to izturēs tavs budžets. Viss ultramodernais ir ātri pārejošs, jo acīs krītošais ātri noveco un apnīk, un drīz vien sāk piesaistīt skatu tieši ar to, ka jau kļuvis nemoderns.

Pret apģērba krāsu gan jāizturas izvēlīgi. Es iesaku tērpa krāsu izvēlēties atbilstoši sejas krāsai. (Atceries – francūžiem ir rekomendācijas pieskaņoties acu krāsai!)

Ja āda ir ļoti gaiša, izvēlies sarkanu, gaišzilu, gaiši rozā, gaiši zaļu, gaiši dzeltenu vai viršu toņus. Gaišai ādai – tabakas brūnu, zilu, dzeltenu, gaišzilu.
Ziloņkaula krāsas ādai – gaišzilu, ciklamensārtu, banānkrāsas toņus.
Normāla ādas krāsa – sarkanvīna toņi, zaļš, rozā.
Sārta seja – pelēki, tumšzili, tumšzaļi toņi.
Olīvdzeltena seja – kafija ar pienu, olīvzaļš, brūns.
Tumša olīvkrāsas seja – zils, tumši zaļš, gaiši zils, rūsgans.
Viegli iedegusi āda – kastaņkrāsa, gaišzils, sarkans, pelēks.
Iedegusi āda – sinepju, banānu, pelēkzaļie toņi.

Tad ir pārvarēts aizspriedums, ka violeta, pelēka un melna krāsa der vecu, bet sarkana, zaļa, dzeltena, rozā krāsa der vienīgi jaunām sievietēm. Gluži otrādi, mūsdienās melnus tērpus labprāt izvēlas jaunas sievietes, kamēr pavecas dāmas tērpjas elegantos gaišu krāsu toņos.

Ja tu gribi zināt, vai ir kādas īpaši ieteicamas krāsas pilnīga auguma vai ļoti vājām sievietēm, tad jāsaka, ka arī tie ir daži nepamatoti aizspriedumi.

Visi ir pārliecināti, ka melna krāsa dara slaidāku. Taču ne jau melnas krāsas peldkostīms! Tas pilnīgai sievietei nebūtu ieteicams, jo šī krāsa pludmalē ļoti piesaista skatienu un akcentē ķermeņa formas. Tāpat ir arī ar ļoti lieliem rakstiem. Tie piesaista uzmanību, bet pilnīgām sievietēm nevajadzētu censties pievērst uzmanību savai figūrai. Tāpēc būtu labāk izvēlēties sīkus rakstus un toņus, kas nav spilgti.

Dabas dotu ideālu ķermeņu ir maz. Katra sieviete, kas izskatās labi ģērbta, vispirms ir iemācījusies kritiski novērtēt savu figūru. Ja zini savus trūkumus, tev ir iespēja pārvērst tos par tādiem, ko zini vienīgi tu pati.

Sievietes, kas nepazīst savu ķermeni vai arī ir vienaldzīgas pret skaistām proporcijām, nereti valkā platas jostas ar lielām sprādzēm, kaut gan modelētāji tās nav iecerējuši viņu vidukļa apmēram. Daudzas sievietes, kam platas gūžas, valkā pārlieku šaurus svārkus vai piegulošas bikses. Ja sievietes auguma proporcijas nav piemērotas bikšu valkāšanai, tad vienīgā vieta, kur tās var atļauties, ir slēpošana. Bet arī tad ir iespējams ar virsjakas proporcijām panākt, lai bikses nebojā jūsu izskatu.

Pilnīgām sievietēm jāatsakās no krokojumiem, ielocēm, spilgtām krāsām, ļoti aukstiem papēžiem, milzīgām frizūrām. Tas viss ir piemērots mazām miniatūrām sievietēm, bet arī viņām jābūt kritiskām.

Bez domāšanas, vērtēšanas un salīdzināšanas savu ģērbšanās stilu nevar atrast neviena sieviete. Bet to vajag atrast! Citādi tu būsi tikai modes žurnāla modeļa vai kāda kinoelka kopija, kas pazūd pūlī. Novēlu tev veiksmi, izauklējot savu personisko stilu, un drosmi to izkopt!
Disqus Comments